Tere tulemast! Meie blogist leiate kirjutisi raamatutest ja autoritest, lugejatele ja lugejatelt.

May 7, 2012

Lugu poisist ja müstilisest elevandist


Kui Baltese linnakese turuväljakule kerkib ennustaja telk, teab orvuks jäänud Peter Augustus, mida ta peab küsima. Kas ta õde on veel elus? Kuidas ta tüdruku üles leiab?

Ennustaja salapärasest vastusest – Elevant! Elevant viib su kohale! – saavad alguse sündmused, mis on nii erakordsed ja ilmvõimatud, et Peter ei julge neid uskudagi. Kuid see kõik on tõsi. See on lugu võimatu uskumisest ja erakordse tõeks saamisest.

Loo autor, armastatud lastekirjanik Kate DiCamillo räägib raamatu kohta nõnda: "Ma soovisin, ma vajasin, ma ihkasin kirjutada lugu armastusest ja võlukunstist. Peter, Adele, mustkunstnik ja elevant – kõik need tegelased sündisid sellest igatsusest. Ma loodan, et sina, lugeja, leiad siit armastust ja võlukunsti."



Mais valis Eesti Lastekirjanduse Keskus MUSTKUNSTNIKU ELEVANDI  Kuu raamatuks. "Kate DiCamillo ei karda lastega rääkida suurtel filosoofilistel teemadel, nagu oma koha leidmine, sõpruse ja armastuse olulisuses elus, imedesse uskumise tähtsus ja igaühe vajadus olla tunnustatud," kirjutab lastekirjanduse uurija Jaanika Palm. "Kevadel, mil loodus tärkab ja kõik ümberringi on värske ja uus, tahaks isegi imesid uskuda ja nende täideminekut loota. Kate DiCamillo "Mustkunstniku elevant" taastab usu, et kõik on võimalik, ja annab hingele tuge, kui seletamatu kurbus võimust võtma kipub."



"Kuigi teemad, millega raamat tegeleb, ei ole lihtsad – vaestus, üksindus, parandamatud vigastused, kodutus – on räägib autor neist siira lihtsuse ja igasuguse valepaatoseta. Ning tunne, mis pärast lugemist püsima jääb, on rõõm ja lootus. Peteri ja elevendi lugu õpetab meile, et tuleb uskuda võimatusse, tuleb julgeda uskuda ja tuleb julgeda mõelda, öelda, või teha asju, mida õigeks pead. Imed on võimalikud ja ka kõige mustemal lool võib olla õnnelik lõpp. Ja veel – lühikesevõitu loo lahutamatuks osaks on Yoko Tanaka musthallid veidi müstilised illustratsioonid, mis sobituvad muinasjutu tooni ja õhustiku ning autori lakoonilise, luulelise ja täpse stiiliga.
  See kummastav-kummaline muinasjutt, mõistlugu, allegooria või ükskõik kuidas seda nimetada, sobib kenasti ühte ritta lastekirjanduse klassikutega nagu “Väike prints” ja “Karupoeg Puhh”, raamatutega, mis saavad osaks sinust ja pakuvad igal lugemisel midagi uut."
-Sash Uusjärv, EESTI EKSPRESS 

"Öeldakse küll, et raamatu üle ei tohi kaane järgi otsustada, aga alati ei pea see paika. Kate DiCamillo "Mustkunstniku elevant" oli täpselt nii maagiline ja mõistatuslik lugu nagu ma ootasin ja lootsin . . . Ja kui ma saaksin raamatu sisse minna, siis süütaksin ma õhtul Baltese linnakeses laternaid ning vaataksin, kuidas lumi tantsiskledes taevast alla langeb." 
- RAAMATULAEGAS 


Kate DiCamillo sulest on eesti keeles seni ilmunud kolm auhinnatud teost – LUGU HIIREST NIMEGA DESPEREAUX, KÕIK WINN-DIXIE PÄRAST ja TIIGER VIRGUB.

No comments:

Post a Comment